Voordat ik antwoord geef op bovenstaande vraag, eerst even wat algemene info voor diegenen die nog niet goed weten wat een chatbot nu eigenlijk is en wat deze allemaal kan.

Wat is een Messenger chatbot?

Een Messenger chatbot is software die je in staat stelt om in Facebook Messenger een geautomatiseerd gesprek te voeren. Een gesprek is in dit geval een geautomatiseerde ‘flow’ die je zelf van tevoren hebt opgesteld; de vragen en antwoorden die jouw bot typt, zijn dus geprogrammeerd. Een Messenger chatbot koppel je aan je zakelijke Facebookpagina; je kunt deze niet koppelen aan een persoonlijk profiel.

 

Wat kan een Messenger chatbot allemaal?

Een chatbot is een geweldige aanvulling op de al bestaande marketingmix. Je kunt je bot voor veel verschillende doeleinden inzetten. Een greep uit de mogelijkheden:

  • bied je weggever aan via Messenger;
  • organiseer je challenge via Messenger;
  • laat je bot veelgestelde vragen beantwoorden (klantenservice);
  • organiseer een quiz of winactie via Messenger;
  • houd je abonnees op de hoogte van de laatste nieuwtjes op jouw werkgebied;
  • promoot je webinar.

Een chatbot is multi-inzetbaar en de mogelijkheden zullen alleen maar meer worden, omdat de techniek zich razendsnel ontwikkelt.

Eigenlijk kun je de functionaliteiten van een chatbot vergelijken met die van een e-mailmarketingprogramma. Alleen verloopt de communicatie via Facebook Messenger in plaats van via e-mail.

Je kunt je doelgroep naar je bot halen door bijvoorbeeld pop-ups of inschrijfformulieren te plaatsen op je website, door een chatvenster te plaatsen op je website of door mensen met een bepaald woord te laten reageren onder een bericht op je Facebookpagina.

 

Is een chatbot programmeren niet vreselijk ingewikkeld?

Nee, dat valt reuze mee. Er zijn tegenwoordig online tools op de markt waarmee je vrij gemakkelijk zelf een chatbot bouwt; je hebt geen programmeerkennis nodig. De grootste speler op de bot-markt is op dit moment ManyChat. Een andere veelgebruikte tool is ChatFuel. Beide tools zijn gratis te gebruiken en kun je tegen betaling upgraden naar een pro-account voor meer mogelijkheden.

 

Waarom een chatbot gebruiken?

Omdat je met een chatbot een enorm grote groep mensen kunt bereiken. Vrijwel iedereen maakt gebruik van Facebook en Facebook Messenger. Messengerberichten zijn kort en krachtig en snel te benaderen op de mobiele telefoon; dit maakt de drempel om een bericht te openen en lezen een heel stuk lager.

De cijfers spreken voor zich. Waar je bij e-mailmarketing blij mag zijn met een open rate van 20-25%, is een open rate van 80-90% bij Messenger marketing geen uitzondering. Zelfs open rates van 100% zijn haalbaar. Ook de CTR (click-through-rate) ligt vele malen hoger dan bij e-mailmarketing.

 

Zijn er ook nadelen?

Tuurlijk. De techniek van chatbots staat nog in de kinderschoenen. Zoals elk nieuw stukje software, hebben de bots ook weleens te kampen met kleine bugs en probleempjes. Momenteel groeit het aantal gebruikers van chatbot tools zo explosief dat de software het amper bij kan benen, met als gevolg dat de bots wat trager reageren. Gelukkig pakken de aanbieders van de tools deze problemen snel op zodat de hinder voor de gebruiker beperkt blijft.

Een gevaar dat op de loer ligt bij het gebruik van chatbots, is het gevaar van spammen. Het gebruik van een Messenger chatbot is laagdrempelig; hoe gemakkelijk is het om snel een flink aantal korte berichten te versturen? Dat is dus een valkuil waar je niet in moet stappen. Overlaad je abonnees niet met een stortvloed aan berichten, dan zullen ze snel afhaken.

 

Wordt 2018 het jaar van de Messenger chatbot?

Ja, dat geloof ik zeker. Je merkt op dit moment al heel goed dat chatbots enorm in opkomst zijn; je ziet ze op Facebookpagina’s steeds vaker voorbijkomen. Doordat er nu goede resultaten worden geboekt, zullen steeds meer ondernemers bots gaan inzetten. Over niet al te lange tijd zijn chatbots niet meer weg te denken en zal een bot niet meer mogen ontbreken in je marketingmix.

 

Chatbot laten bouwen?

Zie jij het wel zitten om een chatbot in te zetten, maar wil je deze niet zelf programmeren? Ik kan een bot voor je bouwen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ik ben erg benieuwd wat jij van chatbots vindt? Heb jij er al eentje in gebruik? Zie jij de mogelijkheden die een chatbot biedt? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.

GRATIS E-BOOK

57 ONLINE TOOLS

SCHRIJF JE IN OP MIJN E-MAILLIJST EN ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK MET 57 ONLINE TOOLS DIE HET ONDERNEMEN MAKKELIJKER MAKEN.

Nog even dit....

Dank je wel voor je inschrijving!