Mooie visuals maken voor je social media kanalen, e-book of flyer is tegenwoordig een fluitje van een cent. Je hoeft niet te beschikken over speciale designer skills of dagen te studeren om bepaalde software onder de knie te krijgen. Gebruik een van de vele online design tools en je maakt binnen de kortste keren zelf de mooiste visuals. Inmiddels zijn er verschillende van deze tools beschikbaar op het worldwideweb. Ik zet er zo vier voor je op een rijtje. Maar eerst wat algemene uitleg.

 

Wat is een online design tool en wat kun je ermee doen?

 

Een online design tool is een webbased programma waarmee je snel en gemakkelijk afbeeldingen bewerkt tot visuals voor onder andere je social media berichten. Al deze tools beschikken over diverse templates en/of een database vol met stockfoto’s en diverse handige elementen, zoals illustraties, iconen en vormen. Heb je aan deze foto’s en elementen niet genoeg, dan kun je ook je eigen bestanden uploaden en gebruiken.

Met een online design tool maak je visuals die passen bij de huisstijl en uitstraling van jouw bedrijf. Gebruik een afbeelding uit de database of upload een eigen foto, bewerk de foto door deze bij te snijden of te voorzien van een fotofilter. Voeg iconen of illustraties toe en voorzie de visual van een pakkende tekst. Gebruik je eigen huisstijlkleuren en vergeet niet je logo en/of webadres toe te voegen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Het fijne van deze tools is dat je ze snel onder de knie hebt. De tools zijn gratis te gebruiken of bieden een proefperiode. Speel er een paar uurtje mee en je zult zien dat je er dan al heel aardig mee overweg kunt.

 

Vier online design tools op een rijtje.

 

Canva

 • Gratis te gebruiken met beperkt aanbod aan foto’s en elementen. Voor de overige foto’s en elementen betaal je $1,00 per stuk.
 • Betaalde versie (Canva for Work) biedt extra mogelijkheden zoals het uploaden van extra fonts en het opslaan van je huisstijlkleuren en templates. Kosten: $12,95 per maand of $119,40 per jaar.
 • Canva beschikt over een enorme hoeveelheid templates: social media berichten/headers/advertenties, flyers, visitekaartjes, e-books, infographics, posters. Noem maar op, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 • In Canva is het supermakkelijk om al je losse elementen goed uit te lijnen.
 • Canva bewaart al je ontwerpen automatisch en je kunt je ontwerpen op een later moment altijd nog wijzigen.

 

PicMonkey

 • Gratis te gebruiken, maar in de gratis versie kun je geen ontwerpen opslaan om later te bewerken, hiervoor heb je de betaalde versie nodig.
 • Betaalde versie: €10,99 per maand / €66,00 per jaar voor een premium abonnement, €10,99 per maand / €131,88 per jaar voor een supremium abonnement.
 • PicMonkey beschikt niet over stockfoto’s, je moet dus altijd afbeeldingen uploaden.
 • PicMonkey werkt iets minder intuïtief en heeft daardoor een hogere leercurve.
 • Voordeel: PicMonkey heeft meer foto editing mogelijkheden dan Canva.

 

Stencil

 • Gratis versie: 10 ontwerpen per maand, beperkt aanbod aan foto’s en elementen.
 • Betaalde versie: $9,00 per maand voor het Pro-pakket (50 ontwerpen per maand, toegang tot alle foto’s en elementen), $12,00 per maand voor het Unlimited-pakket (ongelimiteerd aantal ontwerpen per maand, toegang tot alle foto’s en elementen).
 • Stencil richt zich voornamelijk op social media (posts, headers, ads). Maar je kunt ook custom maten instellen en dus eigen ontwerpen creëren.
 • Erg handig is dat Stencil beschikt over een raster waarmee je tijdens het ontwerpen direct kunt checken of je afbeelding voldoet aan de 20%-regel voor Facebookadvertenties.
 • Stencil beschikt over een mooi aanbod aan stockfoto’s en elementen en deze database wordt nog regelmatig uitgebreid.

 

Crello

 • Gratis te gebruiken met beperkt aanbod aan gratis foto’s en elementen. Voor de overige foto’s en elementen betaal je $0,99 per stuk. Crello biedt geen betaald abonnement.
 • Crello is ontwikkeld door DepositPhotos, met de stockfoto-database zit het dus wel snor, mooi aanbod.
 • In de instellingen kun je de Nederlandse taal selecteren, handig!
 • Voor de rest lijkt Crello in alles heel erg op Canva.

 

Welke tool kun je nu het beste gebruiken?

 

Ik kan je niet zeggen welke tool je moet gebruiken, deze vier tools zijn allemaal prima. Kijk goed naar wat jouw wensen en eisen zijn en welke tool daar het beste bij aansluit. Wil je uitsluitend visuals maken voor je social media kanalen? Dan is Stencil een goede keuze. Wil je iets meer foto editing opties hebben? Kies dan voor PicMonkey. Heb je behoefte aan een grote keus aan templates en foto’s? Dan zijn Canva en Crello uitermate geschikt.

Mijn advies: alle tools zijn gratis uit te proberen, maak hier gebruik van. Op deze manier leer je elke tool kennen en komt je er snel achter welke jij het prettigst vindt.

Heb jij ervaring met een of meer van deze tools? Deel dit dan onder dit bericht. Ik ben benieuwd welke tool bij jou favoriet is!

GRATIS E-BOOK

57 ONLINE TOOLS

SCHRIJF JE IN OP MIJN E-MAILLIJST EN ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK MET 57 ONLINE TOOLS DIE HET ONDERNEMEN MAKKELIJKER MAKEN.

Nog even dit....

Dank je wel voor je inschrijving!