Wat is een plugin?

Wil jij je website bouwen in WordPress? Dan krijg je automatisch te maken met plugins. Een plugin is een stukje software dat een extra functionaliteit toevoegt aan je website. Dit kan werkelijk van alles zijn: er zijn plugins waarmee je social media knoppen toevoegt aan je webite; plugins die een afsprakensysteem installeren op je site; plugins die jouw blog een andere look geven. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor te vinden.

Hoe installeer je nieuwe plugins op je website?

Plugins installeer je via het dashboard in WordPress. Ga in je dashboard naar: plugins – nieuwe plugin (1). Onderstaand scherm verschijnt in beeld.

Een nieuwe plugin kun je op twee manieren installeren.

  • Heb je een plugin gedownload vanaf de website van de aanbieder? Dan upload je het zip-bestand van de plugin via de knop “Plugin uploaden” (2).
  • Via “trefwoord” (3) kun je zoeken naar een geschikte plugin. De zoekresultaten verschijnen in beeld en kun je direct installeren via de knoppen “nu installeren”.

Vergeet na het installeren niet om de plugin te activeren.

Welke plugins moet je installeren?

Al die plugins zijn natuurlijk ontzettend handig.  Maar elke plugin die je installeert, maakt je website zwaarder (en langzamer). Bekijk elke plugin daarom kritisch; heb je deze echt nodig om jouw website naar wens te laten functioneren? Wees voorzichtig en gebruik niet al te veel plugins tegelijk. Vergeet ook niet om plugins die je niet meer gebruikt te deactiveren en te verwijderen.

De 5 onderstaande plugins zijn voor mij must-haves die ik iedereen met een WordPress website kan aanraden.

Yoast SEO

Yoast is een SEO-plugin (SEO = Search Engine Optimization). Deze plugin helpt jou om je website beter gevonden te laten worden in Google. Yoast geeft jou bij elke pagina en bij elk artikel suggesties hoe je deze kunt verbeteren en neemt daarbij heel veel punten onder de loep. Is de tekst lang genoeg? Hoe vaak komt het focustrefwoord dat je heb ingesteld terug in de tekst? Zijn de afbeeldingen voorzien van een alt-tag? Verder let de plugin ook op de leesbaarheid van de tekst. Volg de suggesties van Yoast op om je teksten te verbeteren en te optimaliseren.

Akismet Anti-Spam

Wanneer je blogt op je website krijg je gegarandeerd te maken met spam. Heel irritant, maar gelukkig snel en gemakkelijk op te lossen door de Akismet-plugin op je website te activeren. Akismet checkt automatisch alle reacties die op jouw blogartikelen binnenkomen en filtert de spamreacties er netjes tussenuit. Akismet wordt standaard bij elke WordPress-website geleverd; je moet deze alleen nog activeren. Ga naar de website van Akismet, meld je aan en voer de API-sleutel in op je website bij de instellingen van de Akismet-plugin. Voor persoonlijke websites en blogs is de plugin gratis, voor commerciële websites en blogs betaal je $ 5 per maand, per site. Ik heb verschillende (gratis) anti-spam-plugins geprobeerd en Akismet is wat mij betreft veruit de beste.

UpdraftPlus – Backup/Restore

Regelmatig een back-up maken van je website is belangrijk. Er kan altijd onverwacht iets misgaan. Je hostingpartij kan problemen hebben, het updaten van WordPress kan misgaan, je website kan gehackt worden, etc. Het hebben van een actuele back-up voorkomt dat je alles kwijtraakt. Met de plugin UpdraftPlus maak je snel en gemakkelijk een back-up van je website en sla je deze op in de cloud (in je Dropbox of op je Google Drive, bijvoorbeeld). Deze plugin is gratis te gebruiken.

WP Rollback

Het kan gebeuren: je hebt een update van een plugin geïnstalleerd en die update heeft je website danig door de war gegooid….. Met WP Rollback zet je een plugin snel terug naar een oudere versie die wel goed werkte op jouw website. Waarschijnlijk heb je deze plugin niet vaak nodig, maar het is goed om ‘m achter de hand te hebben. Ook deze plugin is gratis.

Wordfence Security

Wordfence is een goede plugin om je WordPress-website veiliger te maken. Deze handige plugin biedt niet alleen beveiliging tegen DDOS-aanvallen, maar voert ook antivirusscans uit en kan een firewall installeren. Wordfence is een gratis plugin. Je kunt deze upgraden naar een betaald account voor extra functionaliteiten.

Heb jij een WordPress-website? Wat zijn voor jou onmisbare plugins? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.

GRATIS E-BOOK

57 ONLINE TOOLS

SCHRIJF JE IN OP MIJN E-MAILLIJST EN ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK MET 57 ONLINE TOOLS DIE HET ONDERNEMEN MAKKELIJKER MAKEN.

Nog even dit....

Dank je wel voor je inschrijving!