Ik hoor je denken: wat hebben tomaten en timemanagement met elkaar te maken? Na het lezen van dit artikel weet jij dat precies.

Pomodoro techniek

Sinds een week of twee heb ik af en toe best moeite om me goed te focussen op mijn werk. Of het komt doordat het zomer en vakantietijd is, geen idee, maar echt lekker gaat het allemaal niet. Reden voor mij om te kijken wat ik kan doen om mijn focus en productiviteit te verhogen.

Nu kreeg ik toevallig een e-mail van Zapier onder ogen met daarin een overzicht van allerlei handige apps en tools. De categorie The 12 best Pomodoro timer apps to boost your productivity trok mijn aandacht. Ik had nog nooit gehoord van tomaten timer apps, dus ik ben gaan lezen.

“De  pomodoro techniek helpt je om je tijd beter in te delen, waardoor je efficiënter en productiever werkt.” Klinkt goed!

Hoe werkt het?

Bottom line: je verdeelt je werkdag op in kleine blokken van 25 minuten, de zogenoemde pomodoro’s. Na elke pomodoro neem je een korte pauze van 5 minuten. Na vier pomodoro’s neem je een langere pauze van ongeveer 25 minuten.

  • Maak een lijstje van alle taken die je die dag wilt doen.
  • Verdeel de taken over tijdsblokken van 25 minuten: maak een inschatting van hoeveel tijd je voor de verschillende taken kwijt bent, deel langere taken op in meerdere tijdsblokken van 25 minuten en voeg korte taken bij elkaar tot een blok van 25 minuten.
  • Bedenk ook wat je in je pauzemomenten wilt doen ter ontspanning (stukje lopen, hoofdstukje lezen, et cetera). Let op dat je voldoende dingen verzint die je in vijf minuten kunt doen.
  • Zet je timer op 25 minuten en ga aan de slag! Neem na elke pomodoro een korte pauze en na elke vier pomodoro’s een langere pauze. Maak zo je werkdag vol.

Waarom werkt deze techniek?

De Pomodoro techniek werkt met korte tijdsblokken. Daardoor focus jij je (onbewust) veel beter op je doel. De kans op afleiding terwijl je aan het werk bent, is veel kleiner. Je hoeft je telkens maar 25 minuten te concentreren. Tussendoor krijg je voldoende ruimte voor afleiding en ontspanning.

Pomodoro apps

De bedenker van deze techniek, Francesco Cirillo, gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro) om zijn tijdsblokken te timen (vandaar de naam pomodoro techniek).

Anno 2017 behoren kookwekkers misschien niet meer tot de standaard keukenuitrusting. We hebben wél allemaal zo’n handige smartphone en daarmee doen we alles. App-ontwikkelaars hebben hier handig op ingespeeld en er zijn diverse apps te downloaden die de pomodoro techniek ondersteunen. Een daarvan is Focus Booster. Met de gratis versie beschik je over 20 pomodoro sessies per maand. Daarmee kun je testen of deze techniek wat voor jou is. Wil je meer pomodoro’s ter beschikking hebben, upgrade dan naar een ander pakket: $3,00 per maand voor 200 sessies of $5,00 per maand voor onbeperkt gebruik.

Ervaringen?

Ik ga eens testen met deze techniek en ervaren of het voor mij werkt. Ben erg benieuwd of het me inderdaad helpt om weer meer focus te krijgen. Ik ben trouwens ook benieuwd of iemand van jullie deze techniek gebruikt. Of dat jullie misschien ander handige technieken hanteren. Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.

GRATIS E-BOOK

57 ONLINE TOOLS

SCHRIJF JE IN OP MIJN E-MAILLIJST EN ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK MET 57 ONLINE TOOLS DIE HET ONDERNEMEN MAKKELIJKER MAKEN.

Nog even dit....

Dank je wel voor je inschrijving!