Als virtual assistant bied ik (online) ondernemers een helpende hand bij het inrichten en inzetten van online tools. Online tools zijn dus een belangrijk onderdeel van mijn werk en ik kan simpelweg niet meer zonder 🙂

Doordat het werken met deze tools voor mij een vanzelfsprekendheid is, vergeet ik weleens dat dit voor andere ondernemers misschien niet zo is. Ik merk regelmatig dat veel ondernemers de handigheidjes van online tools (nog) niet gebruiken. Vooral startende ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van het bestaan van alle fijne tools die beschikbaar zijn.

 

Mijn favoriete online tools

In dit artikel zet ik 5 online tools die ik dagelijks gebruik op een rijtje.

 

Canva

Deze tool is voor veel ondernemers een geschenk uit de hemel. Iedere ondernemer weet inmiddels wel hoe belangrijk mooie, pakkende visuals zijn. Maar ja, hoe maak je die? Een programma als Photoshop is natuurlijk prachtig, maar vereist wel enige studie. Canva is een online design tool waarmee je snel en gemakkelijk visuals creëert voor onder andere je website en social media. En daarvoor hoef je echt geen grafisch ontwerper te zijn. Canva beschikt over een enorme hoeveelheid templates: social media berichten, headers, advertenties, flyers, visitekaartjes, e-books, infographics, posters. Noem maar op, de mogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk kun je ook je eigen foto’s uploaden en naar hartenlust bewerken. Canva is gratis te gebruiken met een beperkt aanbod aan foto’s en elementen. Voor de overige foto’s en elementen betaal je $1,00 per stuk.

 

1Password

De gemiddelde ondernemer beschikt over een flink aantal online accounts. Het is natuurlijk niet te doen om voor al die accounts verschillende (sterke) wachtwoorden te onthouden.  Dus wat doen nog steeds veel ondernemers? Ze gebruiken een en hetzelfde wachtwoord voor alle accounts. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit niet heel handig is… Een wachtwoordmanager biedt uitkomst. Je kunt een wachtwoordmanager zien als een soort van online kluis waarin je al je inloggegevens opslaat. Door middel van een sterk hoofdwachtwoord krijg je toegang tot de kluis. Je hoeft dus nog maar één enkel wachtwoord te onthouden. Ook genereert een dergelijke tool unieke sterke wachtwoorden voor al je accounts. De meeste wachtwoordmanagers zijn supergoed beveiligd en zullen dus niet zo snel gehackt worden. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar een wachtwoordmanager is op dit moment nog altijd de veiligste optie. Ik heb verschillende wachtwoordmanagers geprobeerd en 1Password is mijn favoriet. 1Password is overzichtelijk, handig en betaalbaar.

 

Asana

Heb je veel projecten en taken op je bord liggen? Dan kan het lastig zijn om goed overzicht te houden. Gelukkig zijn er voldoende projectmanagement tools op de markt die je daarbij kunnen helpen en er is altijd wel een tool die voor jou werkt. Asana is zo’n tool. De mogelijkheden in Asana zijn enorm. Je kunt Asana gebruiken voor je eigen projecten en takenlijsten, maar je kunt Asana ook gebruiken met je hele team: maak een project aan, hang hier taken onder en wijs deze taken toe aan verantwoordelijke personen; stel deadlines, deel documenten en stuur elkaar berichten. Wanneer je Asana goed inricht, houd je goed overzicht over alle lopende projecten en taken en weet iedereen in je team wat ‘m te doen staat en wat de laatste stand van zaken is.

 

Toggl

Een andere tool die ik dagelijks gebruik is Toggl. Toggl is een urenregistratie tool en registreert hoeveel uren jij besteedt aan je eigen onderneming of aan projecten van je klanten. Het werkt heel simpel. Geef je taak een naam, start de timer op het moment dat je begint met de taak en stop de timer zodra je klaar bent. Ben je vergeten om de timer aan of uit te zetten? Geen probleem, je kunt taken en tijd altijd achteraf nog invoeren of bewerken. Registreer je tijd per project of cliënt en draai overzichtelijke rapporten uit. Toggl is beschikbaar voor desktop en mobiel en synchroniseert automatisch tussen de verschillende apparaten. Ik gebruik zelf de gratis versie en kan daar prima mee uit de voeten. Wil je meer mogelijkheden, dan bestaat de mogelijkheid om te upgraden naar een premium versie.

 

ManyChat

ManyChat is een nog vrij onbekende tool, maar het aantal gebruikers groeit enorm snel. Met deze tool bouw je zelf je eigen Facebook Messenger chatbot. Chatbots zijn in opkomst, dat heb je vast al gemerkt. En dat is niet zo gek. Chatbots zijn een laagdrempelige manier om in contact te komen met personen die geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt – ze vormen een leuke aanvulling op de al bestaande marketingmix. Met ManyChat bouw je dus je eigen chatbot en daar heb je echt geen programmeerkennis voor nodig. Wat kun je allemaal via ManyChat? Denk aan: het plaatsen van een Messenger-chatvenster op je website; het versturen van geautomatiseerde berichten(reeksen) naar je abonnees; het aanbieden van je weggever of het organiseren van je online challenge. En de ontwikkelingen gaan momenteel razendsnel, dus de mogelijkheden zullen alleen maar meer worden. De chatbot is here to stay!

 

E-book “57 online tools die het ondernemen makkelijker maken”

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer handige tools. Ik heb een hele waslijst aan tools voor je op een rijtje gezet in mijn e-book “57 online tools die het ondernemen makkelijk maken.” Waarschijnlijk ken je er best een aantal van, maar ik hoop dat er ook tools of apps tussen zitten waarvan je denkt: hé, dat is handig!

GRATIS E-BOOK

57 ONLINE TOOLS

SCHRIJF JE IN OP MIJN E-MAILLIJST EN ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK MET 57 ONLINE TOOLS DIE HET ONDERNEMEN MAKKELIJKER MAKEN.

Nog even dit....

Dank je wel voor je inschrijving!